Gretel House

Gretel (a wire haired miniature dachshund) found her existing conservatory and kitchen cold and too disconnected from her garden. This scheme therefore replaces the conservatory with a new extension that opens out the interior to the garden. Her requirement for the possibility of being fed titbits of grilled sausages led to the design including a barbecue, which becomes an extension of the side wall to the kitchen/ living area.

There is an adjacent seat where her owners can sit and pamper her in the sun. The main opening of the sliding doors has an outside covering “raincoat” of brick with a smooth inner lining which expresses the cavity wall and creates a sense of interior comfort. Bespoke cast stone forms a masonry course over the lintel which resolves the weight of the wall above and emphasises the openings of the weep holes. Inside, a polished plaster niche runs along the side of the living area. The floor is resin with underfloor heating, providing a comfortable lounging surface that pleasantly warms her tummy.

Interior and exterior flow into each other

Key facts

  • Shortlisted for New London Architecture Improve Don’t Move Award
  • Resin floor
  • Marble effect plaster in alcove
  • Built in barbecue
The barbecue and seat are part of the overall architectural composition.
The barbecue and seat are part of the overall architectural composition
FEATURED IN
FEATURED IN